Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman
Publicar en facebook  Publicar en twitter  Publicar en google+

Imatge
09/02/2019
La mostra pretén recuperar la memòria del mestre Antoni Benaiges, afusellat pels falangistes a l'inici de la guerra civil espanyola, i
es podrà veure fins al pròxim 27 de febrer.
 

La Sala de Cultura Sa Nostra acull l'exposició 'Desenterrant el silenci'

La mostra pretén recuperar la memòria del mestre Antoni Benaiges, afusellat pels falangistes a l'inici de la guerra civil espanyola, i es podrà veure fins al pròxim 27 de febrer.

Maó, 9 de febrer de 2019

Ahir capvespre es va inaugurar a la Sala de Cultura Sa Nostra de Maó l'exposició 'Desenterrant el silenci', que pretén recuperar la memòria del mestre Antoni Benaiges, afusellat pels falangistes a l'inici de la guerra civil espanyola.

L'obertura de la mostra va comptar amb la presència de l'alcaldessa Conxa Juanola, del conseller de Cultura del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, i de la tinenta d'Alcaldia, Laia Obrador.

Conxa Juanola va explicar que "aquesta exposició té molta simbologia, perquè són anys i dècades de silenci i oblit de persones que van desaparèixer i que no se sap on són, i que en aquests moments, i gràcies a l'esforç de moltíssima gent, s'estan cercant i desenterrant, i descobrint aquestes fosses comuns que tristament són una realitat de la història de l'estat espanyol, i tristament encara hi ha molta gent que troba que aquesta recerca no està justificada".

Juanola també va assenyalar que "és una exposició impressionant i que emociona molt, perquè veus tots els vestigis d'aquesta època, i ens hauria de servir perquè no es torni a repetir".

La necessitat de recuperar la memòria

L'exposició 'Desenterrant el silenci', que ara arriba a Maó, vol contar la història del mestre Antoni Benaiges i recordar la necessitat de rescatar de l'oblit tantes històries enterrades en el silenci.

Antoni Benaiges i Nogués fou un mestre progressista i innovador nascut a Mont-roig del Camp (Tarragona), que als anys trenta va arribar a la petita localitat burgalesa de Bañuelos de Bureba per fer feina a l'escola del poble, que es trobava en un estat precari.

El 20 de juliol del 1936, va arribar al poble un escamot falangista, que es va dirigir directament a l'escola per detenir el mestre. El 25 de juliol, Benaiges fou torturat, afusellat i enterrat en una fossa comuna, juntament amb altra gent del poble.

L’any 2010, l’Agrupación de Familiares de las Personas Asesinadas en los Montes de La Pedraja va localitzar casquets de bala i restes humanes en una muntanya prop del municipi burgalès de Villafranca Monte de Oca. Mesos després, la Sociedad de Ciencias Aranzadi va exhumar aquella fossa, on hi va trobar les restes de 104 persones assassinades entre juliol i octubre de 1936 a mans dels feixistes.

A Montes de La Pedraja es calcula que hi ha més de 400 persones assassinades dels municipis dels voltants. Entre ells Antoni Benaiges.

Metodologia Freinet

A Bañuelos de Bureba, Benaiges va aplicar la metodologia Freinet, que consistia a editar, a la mateixa escola, unes petites publicacions o quaderns, confeccionats a partir de dibuixos i textos que realitzava l'alumnat, que reflectien la seva manera de veure el món.

La impremta, per tant, hi tenia un paper primordial, a l'aula: era l'instrument que permetia materialitzar, captar, veure i tocar tot el que s'aprenia. A més, l'intercanvi de quaderns entre centres era un element clau per conèixer la vida d'escolars que vivien en altres poblacions.

El mestre que va prometre el mar

Els nens i nenes de Bañuelos mai no havien vist el mar i, el gener de 1936, el mestre els va animar a imaginar-lo i a descriure’l. El resultat va ser el quadern El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca.

Benaiges va prometre als seus alumnes que a l’estiu anirien a Mont-roig del Camp, a casa la seva família, per veure’l per primer cop, però el somni va quedar truncat per sempre el 19 de juliol del 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil.

Contingut de l'exposició

L'exposició compta amb una trentena de fotografies del fotògraf català Sergi Bernal i mostra facsímils dels quaderns que el mestre i els seus alumnes van fer entre 1934 i 1936. La mostra es completa amb una audiovisual i una lona que reproduex la fossa comuna de La Pedraja.

Horaris i visites

L'exposició romandrà oberta a la Sala de Cultura Sa Nostra de Maó (c/ s'Arraval, 32) fins al pròxim 27 de febrer.

Horari:
De dilluns a divendres: 18.00 a 21.00 h
Dissabtes: de 10.30 a 13.30 h
Diumenges tancat

Visites guiades: dies 14 (20.00 h) i 16 (11.00 h)
Inscripció: cultura@ajmao.org o telèfon 971 353 280

Audiovisual i conferència de l'arqueòloga Elena Sintes Olives
Dijous 21 de febrer, a les 20.00 h
Els hem trobat! Excavació i identificació dels tres afusellats des Puntiró (Mallorca)


Imatge