Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

Observació d'aus a s'albufera
des Grau

S'albufera des Grau és la zona més important de Menorca per a l'observació d'aus aquàtiques migratòries, ja que la llacuna és el punt de descans intermedi de molts ocells durant les seves travessies migratòries.

Al voltant de la llacuna és fàcil trobar espais per observar les aus en el seu medi natural, però al llarg de l'itinerari de Santa Madrona és on trobam diferents observatoris situats en punts estratègics per a l'observació d'aus. Aquesta zona és la millor condicionada per practicar aquesta activitat tan respectuosa amb el medi ambient.

Podeu observar ocells durant tot l'any, però durant l'hivern és quan les aus són més abundants, en coincidir aquest període amb l'inici de la hivernada de moltes espècies procedents del nord d'Europa.

Durant la primavera podrem observar les aus que tornen des de les zones d'hivernada africanes i es dirigeixen fins a les zones de cria, situades al nord d'Europa. A la tardor, el viatge es realitza de forma inversa, ja que és quan les aus es dirigeixen a les zones d'hivernada.

 

Observatori
 

Aus migratòries

Més de 60 espècies diferents d’ànedes, limícoles, rapinyaires o passeriformes passen per Menorca durant les dues migracions de primavera i tardor.

Aus sedentàries

Destaquen la polla d’aigua (Gallinula chloropus), el coll-blau (Anas plathyrhynchos), la fotja (Fulica atra), o el soterí petit (Tachybaptus ruficollis). Altres hi són tot l’any, però no es reprodueixen a s’albufera, com l’agró gris (Ardea cinerea) o l’agró blanc (Egretta garzetta).

Aus hivernants

Durant l'hivern, s'albufera s'omple de diferents classes d'aus. És la millor època per observar les aus en el seu entorn natural, mentre descansen abans de reprendre la seva travessia. Destaquen els corb marins (Phalacrocorax carbo sinensis), que arriben en gran nombre durant l’hivern per alimentar-se de peixos. També visiten la llacuna les ànedes cabussadores, com els rabassots (Aythia ferina),els xiulaires (Anas penelope), els cullerots (Anas clypeata) o els coers (Anas acuta), que són ànedes molt abundants a la llacuna durant aquestes dates.

Aus estivals

A l’estiu crien a s’albufera algunes aus que o bé han passat l’hivern a l’Àfrica o bé han passat tot l’any a l’illa. Destaquen dues limícoles: les cames de jonc (Himantopus himantopus) i el passa-rius petit (Charadrius dubius).