Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
           

L'Ajuntament proposa el nomenament de Margarida Orfila Tudurí com a filla il·lustre de Maó

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Maó ha acordat elevar al Ple municipal, que se celebrarà el proper dia 24 de setembre, el nomenament de Margarida Orfila Tudurí com a filla il·lustre de Maó.

D'aquesta manera, l’Ajuntament de Maó reconeixerà la transcendència de la figura d'aquesta compositora maonesa dins l'àmbit musical, així com la seva importància com a símbol de la cultura maonesa.

En el marc d’aquesta proposta de nomenament, el proper dia 12 de setembre se celebrarà un concert al Teatre Principal de Maó, a càrrec d'Isabel Fèlix, que interpretarà un recull de peces musicals de la seva obra. Així mateix, dos dies abans, el 10 de setembre, Isabel Fèlix impartirà una xerrada a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Maó titulada "Recuperant la figura de la gran compositora Margarida Orfila (1889-1970)”.

Biografia

Margarida Orfila Tudurí (Maó, Menorca, 1889 - Barcelona, 1970) va ser compositora, pianista i professora de música. Quan tenia nou anys, la seva família es traslladà a viure a Barcelona i ella va ingressar a l'Escola Municipal de Música de Barcelona, destacant ben aviat com a pianista i compositora. Entre els seus mestres destaquen Ll. Millet i A. Nicolau. Amb només disset anys fou nomenada professora de l'Escola, on exerciria la docència fins a la seva jubilació. Es va casar amb el també compositor Frederic Alfonso (1879-1946) i van tenir cinc fills.

L'esplendor cultural que impregna la Barcelona de principis del segle XX va propiciar el desenvolupament de la seva carrera, estretament lligada també a l'Orfeó Català i el Palau de la Música. El contacte amb Menorca era habitual, visitava sovint l'illa per oferir-hi concerts i la premsa es feia ressò dels seus triomfs.

L'Ateneu de Maó la distingí com a sòcia de mèrit. L'any 1912 va guanyar tres de quatre premis possibles al concurs "Festa de Joventut", interpretant ella mateixa les seves obres al Palau de la Música de Barcelona. I l'any 1934 va ser premiada ex-aequo amb Xavier Montsalvatge al prestigiós Concurs Rabell i Cibils.

Dins el seu catàleg, les obres per a piano són sens dubte les de major envergadura, però també va compondre nombroses cançons, peces corals, obres de cambra per a corda i piano, una sardana, un concert per a piano i orquestra... la majoria abans de la Guerra Civil. Algunes de les seves obres van ser publicades a la seva època, però la majoria romanen inèdites.

Dona intel·ligent, ordenada, treballadora incansable que no busca la notorietat, s'autodefinia com a compositora clàssic-romàntica: Bach, Wagner i Beethoven són els seus referents. La gran qualitat i personalitat de la seva música la fan mereixedora d'ocupar un lloc en el repertori dels pianistes actuals.


Imatge