Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

Imatge
11/07/2018
La mesura respon al compliment de la Llei de Memòria Històrica, que obliga les administracions públiques a retirar les mencions commemoratives d'exaltació de la dictadura franquista.
 

L’Ajuntament substitueix la inscripció franquista del monument a Alfons III

La mesura respon al compliment de la Llei de Memòria Històrica, que obliga les administracions públiques a retirar les mencions commemoratives d'exaltació de la dictadura franquista.

Maó, 11 de juliol de 2018

En compliment de la Llei de Memòria Històrica, l’Ajuntament ha substituït, recentment, la placa de la part posterior del monument a Alfons III, situat a la plaça de la Conquesta, que contenia una inscripció franquista.

La citada llei estableix mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista, en especial pel que es preveu al seu article 15, apartat primer, que obliga les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, a prendre les mesures oportunes per a la retirada de mencions commemoratives d'exaltació de la dictadura franquista, com era el cas de l’esmentada inscripció.

Cita de la ‘Crònica’ de Ramon Muntaner

Damunt de la inscripció franquista s’ha col·locat una nova placa amb el següent text: ‘Lo senyor Rey ordena que a Mahona, al port, sa faes una vila ben murada”, procedent de la ‘Crònica’ de Ramon Muntaner, i que fa referència a l’ordre que va donar el rei Alfons III, després de la conquesta de l’illa de Menorca l’any 1287, en relació a la consolidació de Maó com a nucli urbà.

Cal recordar que durant la dècada dels anys quaranta del segle passat, la demolició de la illeta de cases medieval i la consegüent eliminació dels carrers que l’envoltaven (carrers del Pont des castell, d’Alfons III i de la Conquesta), van donar lloc a una nova plaça, la plaça de la Conquesta, que es va ornamentar amb una escultura del monarca Alfons III, en record de la seva memòria i la seva gesta. És per això que es considera que el text que recull aquesta ordre, segons la crònica de Muntaner, és molt adient per figurar en el monument.

A més, la nova placa també recull el nom de l’escultor, Frederic Marès, i la data d’inauguració de l’escultura, que no figuraven en l’anterior inscripció.


Imatge