Plaça Constitució, 1 07701 Maó · 971 36 98 00 · alcaldia@ajmao.org
         
 
 
 
Ajuntament Administració municipal Turisme Seu electrònica Cambiar idioma al aleman

Visita

La ciutat

Galeria Encant 
+ Mes info...

Galeria Artara 
+ Mes info...

Galeria Kroma 
+ Mes info...

Sala de cultura de “La Caixa”


 • Adreça: Carrer Nou, 25
 • Tel.: 971 36 90 11
 • Pàgina web: www.lacaixa.es

 
+ Mes info...

Ateneu de Maó 
+ Mes info...

Museu de Menorca (Exposició Itinerant) 
+ Mes info...

Fundació “Sa Nostra” 
+ Mes info...
 

El Teatre Principal de Maó és el teatre d’òpera més antic d’Espanya. Construït l'any 1829, porta més de 180 anys d’activitat contínua.


 

 

Port de MaóEl port de Maó és un dels llocs més espectaculars de l’illa de Menorca. La seva bellesa i lluminositat es pot observar a bord d’una embarcació o caminant arran de la mar. Si el que es vol és obtenir una visió panoràmica del seu conjunt es pot gaudir d’ell recorrent el passeig marítim sobre els penyals. D’una o altra manera, les sensacions que hauran despertat els nostres sentits, impregnant-los de les olors portuàries, satisfaran, sense cap dubte, els esperits més exigents.

El port de Maó és el segon port natural més gran d’Europa, amb una longitud de quasi sis quilòmetres. Ubicat al mig de la mediterrània occidental, el permet gaudir d’una geografia peculiar i estratègica.
Situat a peus de la ciutat i compartit per les poblacions de Maó i es Castell, es pot observar des d’un gran nombre de punts de la ciutat des dels seus singulars miradors. 

 

Un poc d'història  

Segons els historiadors, el port de Maó és el millor enclavament estratègic natural de tota la Mediterrània occidental i constituïa l’entrada principal a l’illa. A conseqüència d’això, les actuacions al port han estat motiu de preocupació i batalles.

Les comunicacions amb l’exterior es realitzaven fonamentalment via marítima i, per aquesta causa, els menorquins reclamaven la millora en la freqüència del correu (que obligà, per tant, a una major freqüència del transport marítim).

Les visites dels grans vaixells de guerra al port eren habituals i de gran expectació ciutadana, amb mobilitzacions dels habitants de les diferents poblacions cap a Maó. La ciutat festejava i es celebraven regates amb música i focs artificials a l’Illa Pinto. Aquesta darrera tradició que encara perdura per a les festes del municipi.

Al segle XVIII es va convertir en objecte de desig d’anglesos, francesos i espanyols, entre els quals se’l van disputar a distintes batalles.

Menorca Els anglesos van romandre a l’illa després del Tractat d’Utrecht, de 1713 a 1755, amb el primer governador Richard Kane al capdavant. Més tard, es van donar altres etapes de dominació anglesa en breus períodes intercalats: des de 1763 fins 1781 y des de 1798 fins 1802.

Van deixar com a llegat la beguda més popular de Menorca, el Gin Xoriguer, amb la seva fàbrica ubicada actualment al port; o la casa d’estiu Golden Farm, situada a l’altra banda del port i on diu la llegenda que el almirall Lord Nelson va viure un romanç amb Lady Hamilton.

Aquests anys de sobirania anglesa es van intercalar amb una breu dominació francesa i uns anys de reincorporació a la Corona Espanyola. El 18 d’abril de 1756 van desembarcar a Ciutadella 12.000 soldats francesos al comandament del Duc de Richelieu. Les tropes franceses van travessar l’illa, dirigint-se al Castell de Sant Felip. El 20 de maig es va entaular combat naval entre una esquadra francesa i una anglesa, front a la bocana del port de Maó, amb la victòria dels primers, encara que per la Pau de París de 1763, França va haver de tornar Menorca als britànics.

L’any 1782 els anglesos van haver de rendir-se davant l’esquadra franco-espanyola, dirigida pel Duc de Crillón, encara que Menorca encara passaria per altra dominació anglesa, que va acabar el 1802. Aquest any, pel Tractat d’Amiens, els anglesos van ser obligats a tornar tots els ports i illes de la Mediterrània, entre els quals estava Menorca.

 

 

Què veure?  

El port de Maó està replet d’una riquesa històrica mereixedora de contemplar. No hi ha espai del port que no aguardi algun fet anecdòtic desitjable de ser escoltat.

Des de la famosa sirena Mô, passant per La Colàrsega i per les illes del Rei, Pinto i Llatzaret, fins la fortalesa de La Mola, no hi ha detall desperdiciable.

En canvi, si el que es vol és fer una visita del port en el seu conjunt sense aturar-se, es pot escollir l’opció de fer-ho a través d’una excursió en un dels catamarans de visió submarina, que ofereix un recorregut guiat pel port de Maó per aquells que prefereixen una explicació resumida de les zones destacables.

Però per fer-se una idea més concisa del que anem a visitar, cal fer una descripció més detinguda dels punts d’interès del port de Maó, començant per l’extrem més llevantí, recorrent tot el moll de ponent i la zona industrial, fent una detenció a les particulars illes que el caracteritzen, acabant a la petita Península de La Mola, on encara es conserva gran part dels edificis que formaven part de la fortalesa d’Isabel II. 

 

+ Veure llocs d'interès

 


 


 

Parc des freginal  

Parc des freginalÉs el pulmó natural de Maó. Está dotat de jocs per a infants, bancs, fonts i un escenari situat en un lloc apropiat per dur a terme actuacions. De fet, a l'estiu és un espai ideal per a concerts, com ara els de jazz, que l'Ajuntament de Maó programa el mes d'agost de cada any.

També és adequat per a d'altres activitats, com ara festes, ludoteques, trobades, etc., sempre que el temps ho permeti. El parc roman obert de 8 a 20 hores, cada dia.

Per demanar el seu ús, és necessari presentar una sol·licitud amb antelació al Servei Municipal de Cultura i Educació.Parc Rubió i Tudurí  

Parc Rubió i TuduríEl parc Rubió i Tudurí es va inaugurar l’any 2000 amb la voluntat d’oferir un espai verd urbà, dedicat a l’exposició permanent d’una mostra de la flora autòctona de la nostra illa. Va néixer, també, amb la voluntat d’homenatjar la memòria de qui va ser el creador del jardí mediterrani, l’arquitecte i paisatgista menorquí Nicolau Rubió i Tudurí. Per aquest motiu, la construcció del parc va comptar amb la valuosa col·laboració de l’Institut de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona.

S’ubica on la ciutat dóna pas a l’àrea industrial, té una clara vocació didàctica i treballa ampliant cada any la mostra botànica que alberga, a més de practicar la jardineria sostenible. Amb més de 140 espècies vegetals, ens presenta una bona mostra de diversitat de comunitats: bardisses, marines, brolles i màquies, zones arbrades, comunitats dunars, de penyals i vegetació de zones humides, i comunitats litorals.

 Sínia d'en Costabella  

Skate ParcParc on es concentra gran part de les activitats esportives del municipi. A la zona trobam el camp de futbol Estadi Maonés, el nou camp de bàsquet de l’Alcázar i la pista de skate de Maó.La pista de skate, oberta al públic en general, proporciona un espai idoni per practicar esports actuals, com l’skate o els patins en línia.

A Maó, és tal l'afició a l’skate que s’ha creat una associació, Front Side, que realitza cursos, trobades i pràctiques, entre una àmplia oferta d’activitats més.

Més informació de Front Side:Veure més parcs 

És un molí fariner de vent, construït a la primeria del segle XVIII; és un dels dos molins coneguts amb el nom de Molí del Rei. Situat entre els camins vell i nou del castell de Sant Felip, va restar amagat enmig d’una illa de cases. Sens dubte, aquesta ubicació li ha permès perdurar fins als nostres dies.

L’any 2000 el Grup Ornitològic Balear (GOB) adquireix el molí per ubicar-hi la seva seu, i així comença l’aventura de la restauració d’aquesta joia en runes.

La rehabilitació del Molí del Rei ha possibilitat el seu aprofitament per al conjunt de la societat. La pujada a la seva torre ofereix una esplèndida i única panoràmica de la ciutat de Maó, perquè es poden observar els elements arquitectònics més notables de la ciutat, des de la fortalesa de la Mola fins al barri de ses Vinyes, des de la muntanya del Toro fins al poble des Castell.Més informació:  

Ca n'Oliver-Col·lecció Hdez.Sanz-Hdez.Mora  


Els voltants

Unida a terra pel petit istme des Freus, la península de la Mola s’obre en forma triangular i ascendent cap al nord-est fins a convertir-se en una impressionant massa pètria de més de 70 metres sobre el nivell de la mar. El seu domini sobre l’entrada del port va determinar el destí defensiu, després de l’enderrocament del castell de Sant Felip. La fortalesa d’Isabel II, construïda al segle XIX, es va dotar de peces d’artilleria per a hipotètiques noves invasions; tal vegada van ser els mítics Vickers del 38 els que van donar a l’illa el caràcter d'inexpugnable.Galeria de La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 • La Mola
 •  
 

Edificació sanitària que, entre 1817 i 1917, va donar servei a milers de vaixells que, provinents d’altres ports, podien ser portadors de persones i mercaderies infectades, i, per tant, estaven obligats a passar la quarantena. Actualment és propietat del Consell Insular de Menorca. S’hi realitzen visites guiades, per descobrir aquesta meravella arquitectònica situada al port de Maó. Al llarg de l’any també s’hi duen a terme jornades i congressos. 

Anomenada així perquè és l’indret on va desembarcar el rei Alfons III, l'any 1287, quan va arribar per conquistar l’illa de Menorca als musulmans. En l’actualitat es porta a terme una recuperació d’aquest emplaçament tan singular, situat al centre de la badia del port de Maó. L’únic edifici de l’illa és un antic hospital militar, construït pels anglesos al segle XVIII. En aquella època, l’illa era coneguda com Bloody Island. 

El Parc Natural de s’Albufera des Grau va ser declarat com a zona protegida el 1995, després d’anys de mobilitzacions socials que demanaven la seva protecció. L’any 2003 s’amplien els límits del parc fins a ocupar un total de 5.006,7 ha, tant marines com terrestres, i es declaren cinc reserves naturals (les illes d’Addaia, s’Estany, bassa de Morella, es Prat i l’illa d’en Colom), amb l’objectiu de conservar els indrets especialment sensibles i amb valors de gran interès. A més, gairebé tota la zona està inclosa dins una àrea natural d’especial interès (ANEI), forma part de la Xarxa Natura 2000 i és nucli de la Reserva de la Biosfera. 

Far de FavàritxLa construcció del far de Favàritx està motivada, en gran mesura, pels naufragis ocorreguts després de la inauguració del far de Cavalleria. Es va començar a construir el juliol de 1917, però diversos problemes, com la manca de fons i reclamacions de l’antic propietari del terreny, van aturar les obres, fins que l'any 1922 es va poder acabar; va ser inaugurat el 22 de setembre d’aquell mateix any.


La torre, amb una alçària de 33 metres, va ser la primera d’un far construïda completament amb formigó a les Illes Balears. Per fer-lo, es va aprofitar la roca de la zona, per això avui en dia encara podem veure, a pocs metres, la pedrera que es va obrir per edificar-lo.

 

El Camí de Cavalls és una antiga ruta que voreja completament Menorca, la funció del qual era la defensa i el control de l’illa. Va caure en desús, però, des dels anys 1980, un moviment popular va actuar per reivindicar la seva reobertura completa i la seva restauració. Des del 2010, va ser reobert com a sender per a vianants lents i cavalls, i el 2012 va ser reconegut com a sender de gran recorregut, GR-223.
 

 • Es Canutells

  Es Canutells

  Paisatge típic del migjorn, amb penya-segats de gran alçada, interromput pel barranc des Canutells, que desemboca a la petita cala homònima.

  Llegir més...
 • Binidalí

  Binidalí

  L’altra gran urbanització de la zona sud és la de Binidalí, situada sobre els penya-segats pròxims a la petita cala del mateix nom.


  Llegir més...
 • Es grau

  Es Grau

  És un dels llocs d’estiueg més antics de la gent de Maó, ja que les primeres casetes daten de finals del segle XIX.


  Llegir més...
 • Sa mesquida

  Sa Mesquida

  Des dels penya-segats que envolten sa Mesquida es dominen belles panoràmiques de la platja, que, flanquejada pes Pa Gros i sa punta de sa Creueta.

  Llegir més...
 • Illa d'en Colom

  Illa d'en Colom

  És la més gran de les illes que envolten el litoral menorquí.  Llegir més...
 • Es Murtar

  Es Murtar

  És la més petita de les urbanitzacions de la costa nord.  Llegir més...
 • Punta de Mongofre

  Punta de Mongofre

  És la zona més septentrional del terme; al seu voltant apareixen els accidents propis de la costa de tramuntana.


  Llegir més...
 • Favaritx

  Platges de Favàritx

  Forma part del Parc Natural de s’Albufera des Grau, i és una zona protegida de flora i fauna.


  Llegir més...

 

Nuclis de població


Urbanitzacions


Sant Antoni

La casa predial de Sant Antoni, que els anglesos van anomenar The Golden Farm, dóna nom a una cala de la ribera nord del port. La llegenda situa en aquesta finca, amb impressionants vistes al port de Maó, l’idil·li entre Lord Nelson i Lady Hamilton.


Cala Llonga

Situada a s’altra banda del port de Maó. A més d’oferir unes precioses vistes de Maó, és habitual trobar-hi luxoses viles d’estiueig.


Binixíquer

Petit nucli residencial, molt a prop de Sant Climent.


 

 

 
 
 
 
Contactau amb l’Ajuntament Si us voleu posar en contacte amb nosaltres per fer un suggeriment, una consulta o demanar qualsevol altra qüestió, ho podeu fer a la mateixa seu de l’Ajuntament de Maó (plaça Constitució, 1. Maó Tel. 971 36 98 00) o bé en el següent enllaç...

Mirarem de donar resposta a les vostres consultes com més prest millor.


Consultes i suggeriments  Queixes i fotodenúncia